Studiu: Clienții români consideră că Black Friday 2018 a fost un succes, dar au fost nemulțumiți de nivelul prețurilor

Varietatea produselor, cuantumul reducerilor, viteza de încărcare a site-urilor și livrarea din ce în ce mai bună: acestea au fost elementele care au constituit succesul campaniei online Black Friday 2018, în pofida insatisfacției cauzate de nivelul prețurilor, reiese dintr-un studiu realizat de TRUSTED.RO și Eureka Insights. Nouă din 10 respondenți intenționează să participe și în 2019 la Black Friday.

Experiența de cumpărare se traduce astfel:

  • 7 din 10 respondenți au evaluat POZITIV nivelul reducerilor oferite;
  • 8 din 10 respondenți au evaluat POZITIV calitatea produselor oferite;
  • 8 din 10 respondenți au evaluat POZITIV rapiditatea livrării;
  • 8 din 10 respondenți au evaluat NEGATIV nivelul prețurilor.

Faptul că majoritatea cumpărătorilor au fost mulțumiți reiese și din ponderea clienților care au declarat dacă au făcut sau vor face retur: 86% nu au trimis înapoi produsele și nici nu intenționează să facă acest lucru. Restul de 14% dintre respondenți au declarat că n-au fost mulțumiți de ceea ce au primit și au returnat (media produselor returnate este 3).

“Faptul că Black Friday este un fenomen în România nu mai trebuie demonstrat de câțiva ani. Însă acum se observă o tendință a clienților de a se informa mai mult înainte de a “ochi” produsele dorite, de a folosi comparatoare de prețuri, de a citi recenzii și de a respecta recomandările celor apropiați. În cadrul acestei campanii, cumpărăturile nu se mai fac din impuls, așa cum se întâmpla la edițiile trecute, iar oamenii își dau seama mai repede acum dacă prețurile practicate sunt mărite în mod artificial înainte de campaniile Black Friday, pentru a fi scăzute în luna noiembrie”, a declarat George Hari Popescu, Project Manager la TRUSTED.RO.

Calitatea este promovată cel mai bine prin recomandări personale. Astfel, 77% dintre cei chestionați au recomandat produse și/sau servicii pe care le-au găsit pe site-urile magazinelor online vizitate.

Șomerii promovează mai mult Black Friday 2019

În general, persoanele cu venituri medii și ridicate sunt mai dornice să facă cumpărături de Black Friday 2019 decât cele cu venituri mai scăzute (8,1 și 9,1 vs. 7,3). Paradoxal, persoanele care NU lucrează sunt într-o proporție mai ridicată promotori ai campaniei Black Friday decât cele care lucrează (56% vs. 38%).

Studiul a realizat și o comparație între achizițiile online și cele offline și una dintre concluzii este că respondenții recomandă mai curând magazinele de pe Internet decât din cele fizice. Cu toate acestea, faptul că ei au considerat că prețurile de Black Friday au fost mari arată că s-au documentat și au folosit comparatoare de prețuri, dar și că poate magazinele online au “umflat” artificial prețurile înainte de a le scădea de Black Friday.

Despre TRUSTED.RO

Aproape 200 de magazine online românești și cross-border dețin acum Marca de Încredere TRUSTED.RO. Marca se obține în urma unui audit bazat pe 26 de criterii juridice și de bune practici și magazinele candidate primesc permanent ajutor și consultanță din partea TRUSTED.RO în vederea îndeplinirii condițiilor de obținere a mărcii. În plus, site-urile de e-commerce atestate primesc la pachet sistemul “Opinii de Încredere”, care colectează și pubică review-uri de la clienți reali și verificați ai magazinelor.

Metodologie

Studiul a fost realizat de Eureka Insights pentru TRUSTED.RO și este reprezentativ pentru populația urbană cu acces la Internet și a fost realizat în perioada 1-10 decembrie 2018, pe 391 de persoane de peste 18 ani, din mediul urban, prin metoda CAWI (Computer-Assisted Web Interviews). Marja de eroare este de 5% pe un interval de încredere de 95%.

Partajează pe WhatsApp